fbpx

Waarom je gedachten zo belangrijk zijn

door | 0 Reacties

Tijd groeit niet. Leiderschap nemen over het indelen van je tijd is dus heel belangrijk. Waar besteed jij je tijd aan?

Ik kreeg weer even een mooie les de afgelopen weken. Mijn vader van 92 gaat zowel fysiek als mentaal achteruit en heeft steeds meer zorg nodig. Mijn uitdaging is: hoe ga ik er mee om zonder dat het mij veel stress geeft, me overweldigt en ik er veel tijd mee kwijt ben? Een leerpad, waarin ik de balans zoek tussen wat ik kan, wat ik wil en hoe ik het breng.

Onlangs kostte het me praktisch gezien drie uur. Ik voerde gesprekken namens en over hem, ik regelde diverse zaken en moest overleggen met de verschillende betrokken partijen. Hierna was ik er in mijn hoofd en met mijn gevoel nog eens úren mee bezig.
Hoe meer ik piekerde, hoe meer ik me onbestendig, machteloos en ook wel verdrietig voelde. De rest van de dag kwam er dan ook niets meer uit mijn handen. Ik deed niks aan mijn bedrijf, voelde me daar slecht over, werd bang over hoe lang dit zou gaan duren, piekerde hoe ik zakelijk en privé moest gaan combineren, et cetera, et cetera.

Heb jij dat ook wel eens? Herkenbaar?

Ik bleef hangen in mijn angst en dit was het patroon dat ik toen volgde:


1. Trigger
Er is een trigger, namelijk: ik voel met niet goed.

2. Observatie
Ik observeer bij mezelf een hoop negatieve gedachten,  geen uitweg zien, balen, weg willen duiken, uitstellen, tranen voelen die niet komen, etc.

3. Leiding
Ik neem een besluit en daarmee neem ik leiding: ik mág voelen, ik mag het even moeilijk vinden en ik mag ook even uithuilen bij mijn coachpaard Laila.

4. Inzicht
Ik kwam tot het volgende inzicht, namelijk: ik ben niet bang dat mijn vader achteruit gaat en dat dat veel zorg mee brengt. Ik ben wel bang dat ik mijzelf niet vertrouw, doordat ik er in mijn hoofd te veel mee bezig blijf. Dat slurpt energie, waardoor er geen ruimte voor nieuwe (nood)zakelijke dingen overblijft.

5. Rust en focus
Dit inzicht gaf direct rust. Wat was er dus voor mij te doen? Focussen!

6. Juiste gedachten
Het was een herhaling van veel lessen die ik ontvang en ook zelf geef: focus je op de juiste gedachten om je hoofd  mee te vullen. Zo weet ik als geen ander dat er voor mijn vader goed wordt gezorgd (ook door mij) en dat zijn goede gedachten.

7. Zelfzorg
Wat heb ik zelf, mijn omgeving en mijn vader eraan als ik niet goed voor mezelf zorg? Dat is niet goed voor mij, maar ook niet voor mijn vader en mijn omgeving. Juist door goed voor mezelf te zorgen, zorg ik voor de ander.


Blijf jij ook weleens ‘hangen’? Waar leg jij dan jouw focus?

In mijn coaching komen deze vragen altijd terug. Ik help je graag:  mail of bel mij via info@jaeikemetpaarden.nl
  of  06 1444 2581


Hartelijke groet,


Jaeike