fbpx

Eerst zien, dan geloven. Of niet?

door | 0 Reacties

Paarden hun eerste zintuig is gewaar zijn, voelen. Paarden scannen dan ook steeds de omgeving: ben ik hier veilig of niet? Bij ons mensen is het, denk ik, niet anders. Alleen vertrouwen we niet meer op ons gevoel. Het is als een spier die in onbruik is geraakt. Wij willen vaak eerst met eigen zien hoe het gaat. Eerst zien, dan geloven dus.

De kracht van geloof

Als je iets wilt bereiken, begint het echter met eerst erin geloven en dan ga je het zien. Alles begint met erin geloven. De paarden spiegelen dat iedere keer weer.

De spiegel van paarden

Wat denk je, kijkt een leidende merrie om om te zien of de kudde haar volgt? Nee, dat doet ze niet. Ze vertrouwt er namelijk op dat de kudde wel mee gaat.

In de praktijk van paardencoaching oefen ik dit met cliënten. Ze krijgen een touw, ik vraag of ze het paard kunnen meenemen. Bijna altijd kijken ze vroeg of laat even om en vragen aan het paard of ze mee willen gaan.

Vertrouwen versus controle

Als jij niet gelooft dat het paard mee wil lopen, dan loopt het paard niet mee. Omkijken is een vorm van controleren, van gebrek aan vertrouwen, van niet geloven dat het wel goed komt.

Wat werkt wel? Doorlopen. Je merkt immers vanzelf aan de spanning op het touw of het paard meeloopt of niet. Dat hoef je niet te checken met je ogen. Doe je dat wel, dan geef je deze boodschap: ‘ik vertrouw niet wat ik voel’.

Paarden weten niet WAT je niet vertrouwt, maar ze voelen DAT je iets niet vertrouwt.

Je kunt geen leider volgen die geen vertrouwen uitstraalt. Vaak ga je het invullen voor de ander, in dit geval het paard: ‘Het paard wil niet mee’ of ‘het paard heeft geen zin vandaag’, etc.

Leiderschap en zelfvertrouwen

Bij mensen is het niet anders: je volgt het liefst mensen die vertrouwen uitstralen en vice versa. Als jij zelf geen vertrouwen uitstraalt, volgen andere jou ook niet. Of het nou op je werk is, thuis met je partner of je kinderen. Maar ook jezelf: als jij iets heel graag wilt en je gelooft er zelf niet in, dan begin je er misschien niet of maar halfslachtig aan. Dan blijft resultaat uit en bevestigt het jouw niet-geloven.

Eerst geloven, dan zien

Leiding nemen is keuzes maken. Maar leiding nemen is ook jezelf te trainen er in te geloven, want dan kom je in actie met de juist intentie. Het resultaat zal je verbazen!

Wil je het eens in de praktijk ervaren? Je bent meer dan welkom om het eens tijdens een paardencoachingsessie te voelen. Heel vrijblijvend bij een masterclass of een eenmalige boostsessie bijvoorbeeld. Ben ook wel benieuwd of weleens je bij deze vorm van onbewuste communicatie hebt stil gestaan.