fbpx

Moeiteloos (hulp) vragen en ontvangen

door | 0 Reacties

We vragen vaak geen hulp, omdat we bang zijn om een nee te krijgen. En dat voelt als afwijzing. De enige manier om zeker zijn, om dat gevoel van afwijzing te voorkomen, is het niet te vragen …

Zelf doen

Ook ik ben een kei in zelf doen. Hulp vragen en dus ontvangen vind ik best moeilijk. “Zal ik je koffer dragen?” ”Nee hoor, dat hoeft niet. “ “Zal ik koffie zetten?” “Nee, dank je, dat doe ik zelf wel.” Zo zijn er nog duizenden voorbeelden waarbij ik ontvangen afwijs.

Balans

Een van de systemische natuurwetten is dat geven en nemen (ontvangen) in balans moet zijn.‌ Geven en nemen is bij mij best wel uit balans. Geven vind ik veel gemakkelijker dan ontvangen. Net als veel klanten die een traject bij mij volgen overigens. Want als het niet in balans is, dan hangt daar een prijskaartje aan.

Moeiteloos vragen

Nu staat op mijn moodbord voor 2024 niet voor niks: moeiteloos vragen en ontvangen. Iedere dag herinner ik mezelf er zo aan om ermee te oefenen, om zo meer balans en daarmee verbinding in mijn leven te ervaren.

Practise what you preach: een oefening in de praktijk

Ik moest een nieuw kuilpak bij de paarden in het land zetten. Die pakken zijn best zwaar en dan moet er ook nog een hek om heen. Normaal doe ik dat alleen en dat krijg ik dan met heel veel moeite en kracht voor elkaar. ‌ Ik ‌stond daar alleen in het land en zag twee mensen langs lopen. Over mijn schroom gestapt en heb ze gevraagd of ze me even wilden helpen. Natuurlijk wilden ze dat. Zo was het een makkelijk klusje, in een minuut gepiept en de mensen waren blij dat ze mij konden helpen.

Wat leverde mij deze hulpvraag op?

♦ Tijd: het klusje was zo klaar

♦ Energie: de klus was nu heel licht

♦ Fijne gemoedstoestand: ik blij, de mensen die me hielpen blij

♦ Verbinding: we waren een moment verbonden, deze mensen en ik.

Blijheid geeft ook nog eens energie.

Als je deze winst van zo een simpele actie kunt ervaren, deze onthoudt en je dan realiseert hoeveel er dus nog te winnen valt. Dan hoop ik dat jij, en ik, moeitelozer gaan vragen en ontvangen.

Heb jij een voorbeeld wanneer je (moeiteloos) hulp vroeg en kon ontvangen?