fbpx

Waarnemen betekent: wat waar is, aannemen

door | 0 Reacties

Een doordenker deze spreuk. Ik moest er wat langer over nadenken en toch blijft hij bij mij resoneren. Of juist daarom? Hij is zo waar voor mij, maar ik vind het moeilijk om er een passende tekst bij te schrijven.
 

Waarheid
In veel gevallen willen we de echte waarheid, dat wat je diep van binnen al een weet of voelt (= waarnemen), niet voor waar houden. Misschien omdat de consequenties vervelend, pijnlijk of ronduit ellendig zijn. We zijn er dan goed in om de dingen net wat rooskleurig te maken, ons best te doen om het tegendeel te zien of te bewijzen of om het ronduit te negeren, zelfs ontkennen. Deze mechanismen zijn echter allemaal vormen van stress, die dan ook energie kosten en ruis geven in de communicatie. Het lastige is dat deze stress vaak onbewust aanwezig is.

Wat waar is, is vaak pijnlijk, oncomfortabel of komt op het verkeerde moment, waardoor het lastig is aan te nemen. Daarmee vervormt gemakkelijk al de waarneming.

 
Twee voorbeelden:
 
1. Je hebt al symptomen die je ook waarneemt en je wilt er wel de ernst van inzien. “Maar ach, het zal wel meevallen, het gaat vast wel over en dat ik zo moe ben, komt omdat ik het druk had.” We hebben vaak allerlei redenen om onze klachten te bagatelliseren. Herken je dat?
 
2. Voor mij persoonlijk geldt het vooral bij het waarnemen van mijn gevoelens: ze er even laten zijn, ze te erkennen en voor waar aan te nemen. Pas als we een gevoel erkennen en het er dus mag zijn, kunnen we het omzetten naar een iets anders (het wordt het minder of gaat het weg) en is er weer rust.
 
Voor waar aannemen betekent dat je eerlijk bent en accepteert wat er is. Pas als je dat doet, kun je ook oprecht de volgende stap zetten.
Wat kan ik nu doen en wat is wijsheid met deze klachten? Wat betekenen deze gevoelens en waarom zijn deze gevoelens er?
 
Wat waar is aannemen, betekent dus dat je het neemt zoals het is en niet zoals je zou willen dat het is. En daar is soms best wat moed voor nodig.
 


Over het plaatje: 
Mijn moeder liet na haar overlijden onlangs een prachtig lijstje leefregels na. Nummer drie was ‘Wees eerlijk’ en dat past goed bij deze blog over waarnemen. Zie mijn Facebook en Instagram voor meer bijzondere leefregels.