fbpx

Verandering

door | 0 Reacties

Het leven verandert continu met grote en kleine veranderingen en dat is de constante. Hoe beter je kan omgaan met veranderingen, hoe minder stress en spanning je ervaart. Soms overkomt verandering je en soms kies je ervoor. Verandering betekent altijd iets anders en iets nieuws.
Het is normaal dat de meeste mensen vaak niet erg enthousiast zijn over verandering, omdat het onzekerheid met zich meebrengt. Je kunt niet meer vertrouwen op de bekende routine waarop je gewend bent te vertrouwen, zelfs als die routine niet altijd even prettig voelt. Mensen willen over het algemeen graag weten wat er gaat gebeuren. Dit geeft een gevoel van controle. Verandering betekent dat je die controle los moet laten.

Verhuizen
Ik merk het bij mijzelf nu ook weer. Mijn paard Laila gaat verhuizen naar een andere plek. Daar komen allemaal nieuwe dingen bij kijken. De grote lijnen en afspraken zijn helder, de rest moet zich nog uitkristalliseren.
Verhuizen staat bekend als een van de grootste stressfactoren. Er zijn veel zaken om te regelen, vooruit te denken, te plannen, duidelijk te communiceren, afscheid te nemen en nieuwe wegen te bewandelen, terwijl je het nieuwe tegemoet treedt.

Overdenken
Ik merk zelf ook dat mijn hoofd vaak vol zit met “overdenken”. Ik ben me ervan bewust dat ik dat soms te veel doe, dus dit is een goede oefening om dat proberen niet te doen. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen nadenken en regelen, zonder te veel te blijven piekeren en door te denken. Als je veel in je hoofd blijft malen, heeft dat invloed op je lichaam. Het zorgt voor spanning en kost veel energie.

3 tips om balans te houden

1. Plan momenten van ontspanning: Maak tijd vrij in je dagelijkse routine om te ontspannen en jezelf op te laden. Dit kan variëren van yoga of meditatie, fysiek bewegen tot het lezen van een boek of kijken van een film.
2. Stel prioriteiten: Focus op de belangrijkste taken die moeten worden voltooid en stel deze als prioriteit. Dit helpt je om je energie en tijd te richten op wat er echt toe doet en een gevoel van controle te behouden.
3. Vraag om hulp: Erken wanneer je hulp nodig hebt en vraag deze zonder aarzelen. Dit kan variëren van hulp van vrienden of familieleden tot professionele hulp. Hulp vragen kan je helpen de veranderingen beter te accepteren en een gevoel van verbondenheid geven

Nieuwe plannen
Ik kijk uit naar de veranderingen die komen gaan, want ze bieden mij nieuwe samenwerkingen, nieuwe contacten, nieuwe ideeën en nieuwe energie. Ik merk ook dat het weer gaat stromen in mij en dat gevoel was ik eerlijk gezegd al een tijdje kwijt. Dit is wederom de bevestiging dat als je een lange tijd het gevoel hebt dat je vast zit en het niet stroomt, verandering noodzakelijk is.

Zo ga ik meer samenwerken met Ilma Trip van Hotel de Walvisvaarder (Terschelling), want ik mag achter het hotel een mooie coachplek maken. Laila kan hier samen met Opke tot en met Oerol staan. De eerste ideeën hebben al vorm gekregen: we hebben een try-out gedaan voor onze eerste gezamenlijke productie. Die was erg succesvol en we gaan deze vier keer doen tijdens Oerol.

Laila gaat na Oerol terug naar de Prairie, waar we al eerder hebben gestaan, en dat wordt de nieuwe standplaats voor mijn coaching. Verandering kan eng zijn, maar het kan ook nieuwe kansen en mogelijkheden bieden. Dus laat je angst niet de boventoon voeren en sta open voor wat er komen gaat.

Ben je met Oerol op Terschelling, kijk dan hier >>