fbpx

Vastzitten of opgebrand zijn: er is een groot verschil

door | 0 Reacties

Wist jij dat er een enorm verschil is tussen het gevoel vast te zitten (feeling stuck) en opgebrand te zijn (burnt out)? Een van mijn inspiratiebronnen is Mel Robbins en van haar kreeg ik dit mooie inzicht.

Vastzitten

Het gevoel vast te zitten of blijven steken is een signaal van je lichaam, geest en ziel: het gevoel van de connectie met jezelf verliezen. Je loopt vast in het dagelijkse leven. Je bent druk om de dagelijkse dingen gedaan te krijgen en er is geen ruimte om nieuwe dingen te leren en om te groeien. Deze eentonigheid maakt dat je je leven saai en voorspelbaar vindt (en jezelf ook). Je zit vast, de boel stagneert.

Wat kun je doen?
Begin iets nieuws!
Doorbreek die sleur en ga iets doen wat je interesseert: leer een taal, begin een cursus, probeer een nieuwe hobby. Maak tijd voor de dingen die voor jou belangrijk zijn en die je energie geven.

Opgebrand zijn

Bij een burn-out voel je je zowel fysiek, emotioneel als cognitief uitgeput. Je zenuwstelsel is overbelast en staat op scherp. In plaats van je betrokken te voelen, voel je je onthecht, ongeïnspireerd en ongeïnteresseerd. Je verliest zo de verbinding met jezelf en met je werk.

Wat kun je doen?
Praat met je vrienden en familie voor support, want die heb je nodig. Focus op goed slapen, goede voeding, bewegen, meditatie, in de natuur zijn en energiegevende sociale contacten. Maar stel vooral grenzen: op je werk, met je collega’s, klanten en zelfs met je familie en vrienden. Neem jouw tijd.

In beide de situaties moet je intunen op wat jij voelt en aan jezelf geven wat je nodig hebt. Een ander kan dat niet voor je doen. Wel kun je er hulp voor vragen, want je bent niet alleen.

Herken jij je in het bovenstaande?  En zo ja, waar herken jij je in? Hoe zou het zijn als je weer vol energie zou zijn? Hoe zou het zijn als jij je weer ontspannen en geïnspireerd voelt?

Dat kan!

Mijn advies is: investeer in jezelf op wat voor manier dan ook. En bedenk: je hoeft het niet alleen te doen.

Groepstraject: Uit je hoofd, in je lijf

14 september start ik een groepstraining Uit je hoofd, in lijf. We gaan met 8 vrouwen aan de slag om nu eindelijk de stap te zetten waarmee je al zolang in je hoofd zit, die stap die je steeds maar uitstelt of die niet lukt of die je heel spannend vindt. 
Hoe zou het voor jou voelen als je dat wat je al zolang wilt ook echt gaat realiseren?

Het kan echt!

Ik garandeer jou dat na deze training:

1. Er iets wezenlijks is veranderd, je niet meer terug kunt naar het oude, je een beweging in gang hebt gezet die jou helpt in je dagelijks leven.

2. Je weet welke stappen je moet nemen en welke tools je hierbij kunnen helpen, zodat je iedere dag stappen kunt zetten om dat wat jij verlangt nu ook echt te verwezenlijken.

De eerste vrouwen hebben zich al aangemeld, maar er is nog ruimte voor enkele deelnemers. Ben jij een van die 8 vrouwen die nu echt een stap gaat zetten?

De training bied ik deze keer aan voor € 795 en ze omvat onder meer werkboeken, online coachingsessies en twee live middagen met de paarden op Terschelling.