fbpx

Van ren naar zen

door | 0 Reacties

Met Oerol is dit het thema van de Masterclass Paardencoaching.

Ik ga jullie meenemen in wat ik geleerd heb bij de osteopathie over het zenuwstelsel en ik leer je een eenvoudige methode om je zenuwen te trainen. 
Paarden communiceren met elkaar en met jou via het zenuwstelsel. Zij voelen aan hoe jij je voelt en zullen daarop reageren. Vandaar wat meer uitleg over het zenuwstelsel en hoe jij dat kunt versterken. Tijdens de masterclasses leg ik meer uit en kun je het in de praktijk ervaren. Nieuwsgierig geworden? Lees dan verder!

Nervus vagus – van hart naar hoofd
De nervus vagus is je langste zenuw, die je hoofd met je hart en organen verbindt. Het is de belangrijkste zenuw voor ontspanning en de connectie hart-hoofd. Hoe beter deze zenuw functioneert, hoe beter jij functioneert.

Zenuwstelsel – gas en remmen / ren en zen
Het autonome zenuwstelsel heeft twee standen: 1) sympathische en 2) parasympathische stand.
Het sympathische zenuwstelsel ervaar je vooral bij stress. Het regelt waakzaamheid, zorgt ervoor dat je alert bent en in actie komt. Het is een soort gaspedaal.


REN: Je ademhaling versnelt, je hartslag neemt toe en je bloeddruk verhoogt, je maakt meer adrenaline aan.
Daarnaast heb je ook een ontspannen stand, namelijk de parasympathicus waarin het tegenovergestelde gebeurt.

ZEN: Het regelt ontspanning, aanmaak van cortisol, herstel van het lichaam en zorgt voor rust. Dit is als het ware het menselijke rempedaal.

De nervus vagus is onderdeel van het autonome zenuwstelsel en specifiek van het parasympathische zenuwstelsel. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt voor rust en ontspanning.

Balans
Helaas is elke dag alleen maar in ontspanning leven niet haalbaar. Je autonome zenuwstelsel is juist goed in balans als beide standen elkaar gelijkwaardig afwisselen. Helaas is dat niet wat ik vaak zie in mijn praktijk, ik zie heel veel disbalans. En dit geldt nog regelmatig ook voor mij en daar ben ik mij heel bewust van.

Hoe goed je nervus vagus functioneert hangt af van verschillende factoren:
– Hoeveel beweeg je?
– Wat eet en drink je?
– Hoe goed slaap je?
– Hoeveel stress ervaar je dagelijks?

Stress en trauma kunnen zich in het lichaam opslaan, waardoor het zenuwstelsel – en dus ook de nervus vagus – na verloop tijd minder goed functioneert. Als het autonome zenuwstelsel uit balans is, kunnen er allerlei geestelijke en lichamelijk klachten ontstaan omdat de nervus vagus alle organen bedient.

Tonus
Net als spieren heeft ook de nervus vagus een bepaalde spanning, de tonus. Hoe veerkrachtiger en hoger deze is, des te beter de nervus vagus functioneert en des te beter je lichamelijk en geestelijke gezondheid is. Door het verhogen van de tonus activeer je het parasympathische zenuwstelsel. Hoe hoger de tonus, hoe beter je in staat bent om met stress om te gaan en te ontspannen na een stressvolle situatie.

Je algehele gevoel van welzijn en gezondheid is dus beter af bij een hoge tonus van de nervus vagus. Het helpt je immuunsysteem te versterken omdat deze zenuw ook de ontstekingsreacties van je lichaam reguleert. De nervus vagus is vooral gebaat bij ontspanning.

Ademhalen
De belangrijkste oefening die je kunt doen om de nervus vagus te ontspannen is je bewust zijn van je ademhaling, naast veel bewegen, letten op wat je eet en drinkt en zorgen dat je goed slaapt.

Jullie weten allemaal dat als je stress ervaart je geneigd bent om je adem in te houden en oppervlakkiger te gaat ademen. Wat je misschien niet weet, is dat je uitademing heel vaak korter is dan je inademing. Dat alleen al is een teken van stress; het geeft zo namelijk een seintje naar het sympathische zenuwstelsel om actief te worden: REN-stand.

Het goede nieuws is dat als je je daar bewust van bent, je dit heel simpel kunt veranderen: ADEM LANGER UIT DAN IN.


Ademhalingsoefening

  • 6 tellen rustig inademen
  • 4 tellen vasthouden
  • 8 tellen rustig uitademen
  • 4 tellen vasthouden


Dit zo vaak en zo lang mogelijk herhalen. Dit kun je te allen tijde doen.

Tip
Doe deze oefening voor het slapen gaan 5 à 10 minuten (ik doe deze heel regelmatig en dan val ik altijd een stuk ontspannener in slaap en word ik ook anders wakker) of doe de oefening tijdens het autorijden, in de rij bij de kassa, als je staat te koken of tijdens het wandelen. Kortom, elke keer als je er aan denkt.

Meer rust en ontspanning in je lijf en hoofd? In de masterclasses gaan we dit samen met de paarden ervaren. Krijg nu € 10,– korting met de code OEROL22J. pssssst: wacht niet te lang, het aantal plaatsen is beperkt.

Ja, ik geef me op voor de masterclass