fbpx

Pleasen of helpen?

door | 0 Reacties

Pleasen of helpen? Daar wil ik met je over hebben.

Paarden pleasen niet. Wij mensen des te meer… We pleasen (sorry, er is geen fijne vertaling voor), omdat we streven naar harmonie en conflicten willen vermijden. We hopen dan op waardering, goedkeuring en acceptatie van anderen door tegemoet te komen aan wat we denken dat de ander verwacht. Maar pleasen is geen helpen, hoewel je dat soms wel denkt te doen ….

Pleasen is, ondanks de goede intenties, het verlangen behulpzaam te zijn en aardig gevonden te worden, energievretend en uitputtend. Maar als je iemand helpt, doe je dat vanuit een oprechtheid, waarbij je er niet per se iets voor terugverwacht, maar waardoor je juist een positief gevoel van eigenwaarde krijgt.

Leer van de paarden!
Paarden reageren niet op pleasegedrag. Paarden hebben namelijk behoefte aan duidelijke, consistente en authentieke communicatie. Bij pleasen zijn jouw intenties en acties niet gelijk (congruent), en dat voelen paarden direct. Paarden niet alleen overigens, ook mensen hebben behoefte aan een duidelijke leider, aan wederzijds respect, duidelijke communicatie en oprechtheid.

Herken je de volgende situaties?

  • Ja zeggen tegen een verzoek terwijl je eigenlijk geen tijd hebt of er geen zin in hebt.
  • Jezelf kleiner maken dan je bent om de ander een goed gevoel te geven.
  • Continu jezelf verontschuldigen, ook als het niet nodig is.
  • Geen kritiek durven geven uit angst voor afwijzing of ruzie.
  • Je eigen behoeften en wensen negeren om de ander tevreden te stellen.
  • Te veel rekening houden met de ander en je eigen grenzen overschrijden.
  • De ander constant complimenteren om zijn/haar goedkeuring te krijgen.

Het is best lastig, maar het helpt enorm om je bewust te worden van jouw eigen gedrag en na te gaan of je het doet uit de behoefte aan goedkeuring van de ander of om hem/haar echt te helpen.

Helpen
Helpen is zo veel fijner: het vergroot jouw eigenwaarde, communicatie met de ander is meer open en respectvoller voor beide partijen, en maakt dat jij authentiek en oprecht handelt.

Mocht je het eens willen ervaren of er zelfs maar een vleugje pleasegedrag in jou zit, dan nodig ik jou van harte uit een traject met mij en de paarden te doen. Dit gaat je veel tijd en energie opleveren, dat garandeer ik je .

VIPtraject met Jaeike en de paarden