fbpx

Paarden als spiegels: een verhaal uit de praktijk

door | 0 Reacties

Loop jij wel eens vast? Dat je even niet weet welke kant je op moet? Dat alles wat je probeert, niet lijkt te werken?

Het overkwam een klant, die bij mij een traject met paardencoaching volgde en ik deel haar verhaal graag met jou.

Vastgelopen

De klant had haar eigen praktijk, maar die gaf haar geen plezier meer. Cliënten liepen weg en ze wist niet wat te doen. Het idee om weer in loondienst te gaan werken, voelde niet goed. Ze herkende zichzelf als iemand die graag anderen tevredenstelde en het moeilijk vond om haar eigen grenzen aan te geven, vooral tegenover haar ouders, die nog steeds erg betrokken waren bij haar leven. Financiële druk maakte de situatie nog ingewikkelder.

Paarden als spiegel

Tijdens ons gesprek in de wei kwamen twee paarden voor haar staan . Ze blokkeerden haar letterlijk. Ze voelde dat deze paarden haar belemmerden, net zoals haar ouders dat deden. Het was een bekend patroon: haar ouders bemoeiden zich goedbedoeld met haar leven en ze vond het moeilijk om daar grenzen aan te stellen.

Grenzen stellen

Ik vroeg haar om de paarden uit haar persoonlijke ruimte te verwijderen. In het begin was dat lastig, maar na wat oefening lukte het. Toch kwamen de paarden steeds terug. Dit herhaalde zich meerdere keren en kostte haar veel energie. De boodschap die ze aan haar ouders moest overbrengen, was nog niet duidelijk genoeg!

(Eerder) actie ondernemen

Zij handelde pas en gaf haar grenzen aan wanneer de paarden weer recht voor haar stonden in haar persoonlijke ruimte. Ze moest leren om eerder actie te ondernemen en sneller haar grenzen aan te geven om haar persoonlijke ruimte vrij te houden. Na enkele pogingen slaagde ze erin dit patroon te doorbreken. De paarden lieten haar met rust.

Doelen stellen

Daarna werkten we aan het bepalen van haar doelen. Ze bleef echter steken na een paar stappen en voelde angst. Deze angst kwam voort uit eerdere ervaringen, zoals het opgeven van haar droom om in het buitenland te werken vanwege fysieke beperkingen en het verlies van een geliefde daar. Ze had onbewust besloten om nieuwe dromen en liefde niet meer toe te laten om de pijn van verlies te vermijden.

Doorbreken van onbewuste patronen

Dit patroon van onbewuste besluiten, zoals “Dit gebeurt mij nooit meer,” is iets wat vaker voorkomt. Het plaatst ons in een overlevingsmodus, die in eerste instantie nuttig lijkt, maar op de lange termijn belemmerend kan zijn. Door je bewust te worden van deze patronen en bereid te zijn ze los te laten, kun je je lichter en vrijer voelen.

Paardencoaching

Dit verhaal laat zien hoe paarden kunnen dienen als spiegels om onbewuste patronen bloot te leggen. Het herinnert ons eraan dat we soms vastlopen door beslissingen die we in het verleden hebben genomen om pijn te vermijden. Door deze besluiten los te laten en bewust te handelen, kun je de weg vrijmaken voor nieuwe kansen en groei.


Herken jij jezelf in dit verhaal?

Misschien is het tijd om je eigen onbewuste patronen te onderzoeken en te ontdekken hoe je ze kunt doorbreken. Coaching met paarden kan je helpen! Je bent welkom, als je wilt.

Kijk even naar mijn nieuwe, verkorte viptraject. Ik heb nog een paar plaatsen dit jaar en volop ruimte in 2024!