fbpx

Liefdevol je grenzen aangeven

door | 0 Reacties

Liefdevol en duidelijk je grenzen aangeven, dat kun je heel goed leren met paardencoaching.

Wanneer je met paarden werkt, zoals ik doe in mijn paardencoachingsessies, komt het thema ‘grenzen aangeven’ steeds opnieuw naar voren. Het is fascinerend en tegelijkertijd zo herkenbaar voor veel van mijn klanten. Het liefdevol en duidelijk aangeven van grenzen is iets we vaak moeite mee hebben. Maar als je beter jouw grenzen aangeeft, leidt het tot een diepere rust voor zowel jezelf als voor de ander.

Binnen de veilige setting van coaching met paarden, worden drie vaak voorkomende manieren van grenzen aangeven zichtbaar:

1. Terugtrekken: Hierbij ontloop je de situatie letterlijk. Bijvoorbeeld, wanneer iemand te dichtbij komt en je voelt je ongemakkelijk, dan kies je ervoor om je fysiek te verplaatsen. Maar is dit echt een oplossing? In mijn sessies zie ik vaak dat wanneer een paard dichterbij komt, de persoon een stap terug doet. Het paard komt weer dichterbij, en de cyclus herhaalt zich. Je bent je misschien niet eens bewust dat je je continu aanpast. Het paard begrijpt zo niet wat je werkelijk wilt.

2. Pruilen: Deze methode is subtieler. Je geeft met je lichaamshouding of gezichtsuitdrukking wel aan dat je iets niet prettig vindt, maar zonder heldere communicatie. Ook hier herken ik parallellen in de paardencoaching. Je straalt misschien uit dat je het niet fijn vindt als het paard dichtbij staat, maar zonder duidelijke actie of verbale uiting.

3. Triangulatie: Hierbij betrek je een derde persoon. In plaats van je uiten bij de ander (persoon B) spreek je je uit, klaag je of zoek je steun bij een derde persoon (C) in de hoop dat deze persoon jouw grens voor je aangeeft. Het kan zijn dat je bang bent dat wanneer je direct je grens aangeeft, iemand je minder aardig zal vinden. Zelfs dit kun je met de paarden oefenen, waarbij het paard kan fungeren als spiegel of metafoor voor persoon C.

Coaching met paarden
Het mooie van paardencoaching is dat paarden direct, eerlijk en zonder oordeel reageren. Ze zijn meesters in het lezen van lichaamstaal en emoties. Als jij niet helder bent in jouw (non-verbale) communicatie, zal het paard anders reageren dan je verwacht. Hierdoor worden patronen snel zichtbaar en krijg je inzichten die je helpen om op een liefdevolle en duidelijke manier je grenzen aan te geven.

Het is een reis, en met elke sessie en elk moment dat je je bewust wordt van je eigen grenzen en hoe je deze communiceert, kom je een stap dichter bij die innerlijke rust en balans.

Welke van deze drie opties herken jij het meest? Laat het me gerust weten. De paarden en ik staan klaar om jou te helpen!

Mocht je het eens willen ervaren hoe jij jouw grenzen beter kunt stellen, dan nodig ik van harte uit een traject met mij en de paarden te doen. Dit gaat je veel tijd en energie opleveren, dat garandeer ik je .