fbpx

Lichaam en geest

door | 0 Reacties

Zoals je ongetwijfeld weet, beïnvloeden lichaam en geest elkaar. Hieronder drie voorbeelden:

1. Sterk lichaam = sterke geest = sterke energie

Wanneer je je lichaam traint, dan volgt je geest en krijg je meer energie.

Where you’re mind goes, energy flows.2. Stabiliteit in je lichaam = stabiliteit in je geest = balans in je energie

Als je leven momenteel uit balans is, dan is je ademhaling uit balans en daarmee je energieniveau uit balans. Want alles staat met elkaar in verbinding.  Wanneer je in balans bent, dan ben je in lijn met je energie.

Where focus goes, energy flows and results show.


Het is moeilijk op je energie te focussen als je uit balans bent. Je kunt dit altijd oefenen met een rustige ademhaling.  Dit is de meest effectieve balansoefening: adem rustig diep in en langzaam weer uit. Ook een makkelijk toe te passen balansoefening: ga eens op één been staan. Ik doe dat wel als ik sta te koken of mijn tanden poets.

3. Flexibiliteit in je lichaam = flexibiliteit in je geest = flexibiliteit in je energie


Hier gaat het over je aanpassen aan verandering. Eén ding is zeker: verandering is de constante. Alles verandert voortdurend. Hoe flexibeler je daar mee om kunt gaan, hoe makkelijker het voor jou is.

Als jij je fixeert op iets, dan ben je niet meer flexibel en vernauwen je blik en mogelijkheden. Wanneer je niet mee kunt buigen, om kunt buigen of mee kunt bewegen, kost je dat veel energie. Waarschijnlijk hou je zo zelfs je adem meer vast of je ademt minder diep.

Be like water.


Begin eens met het oefenen van de flexibiliteit van je lichaam. Doe rek- en 
strekoefeningen samen met een rustige ademhaling. Ik ben mij hier erg bewust van en oefen hier elke dag mee. Mijn dag begint altijd met wat yoga, rekken, strekken en krachtoefeningen.

Een rustige, diepe ademhaling oefen ik tijdens het wandelen, op de fiets, in de auto, als ik in de rij van de kassa sta, tussen werkzaamheden in, onder de douche etc.

De kunst is om van dit soort eenvoudige oefeningen een gewoonte te maken. Nu ik dit een tijd doe, voel ik me meer in balans, heb meer energie en voel me over de gehele linie beter dan voorheen.

Probeer het maar eens. Ik benieuwd wat het voor jou doet!

 

OEFENING

Ademhaling is de sleutel

Voel je angst, onzekerheid of stress? Weet dan dat ademhaling de sleutel is.
Een rustige ademhaling betekent een rustige  en ruimere geest. Als je stress ervaart, dan is je ademhaling oppervlakkig, sneller en minder diep. Misschien heb je geen idee hoe je problemen die je stress geven op kunt lossen of hoe je piekergedachten kunt stoppen. Maak je uitademing langer dan je inademing. Zo kalmeer je je nervus vagus, die jouw zenuwstelsel kalmeert. Zo kalmeer jij je brein en verminder je stress.
1. Adem diep in
2. Adem rustig en lang uit

Deze oefening kun je te allen tijde doen: no excuses!