fbpx

Hoe laat je de angst niet regeren?

door | 0 Reacties

Hoe hou jij sturing en leiding over jezelf en zorg jij ervoor dat de angst jou niet regeert?

De afgelopen 2 weken ben ik even stil geweest. Er kwam mij in eerste instantie niet zoveel uit handen. Even een pas op de plaats, stil gezeten, even voelen, even niet weten. Hoe moeilijk ook. maar even zijn met alles wat er is.

Eén ding weet ik wel door wat ik steeds weer bij de paarden leer en wat ik mijn klanten ook leer. Sluit je niet blijvend af voor je emoties en laat je niet door je emoties regeren.

Door het coronavirus heerst er momenteel meer angst en onzekerheid in de wereld. Angst is er in vele vormen. Angst voor je gezondheid voor jezelf en anderen, angst voor je baan, angst voor je bedrijf, angst voor het onbekende, angst voor verlies, angst voor de angst, angst voor kritiek, angst voor intimiteit en de diepe angst om niet goed genoeg te zijn.

Hoe meer angsten en onzekerheden we hebben, hoe meer verdedigingsmechanismen we moeten opzetten. Dat kost dan weer veel energie en dus is er minder energie voor je immuunsysteem om optimaal te functioneren, laat staan voor groei en transformatie.

Als je in de angstmodus schiet door de veranderde nieuwe situatie en alle onzekerheid die dat met zich mee brengt, observeer dan eens bij jezelf wat je reactie is. Het lichaam en je brein reageren op angst met stressresponsen als vechten, vluchten of bevriezen.

Welke reactie heb jij?

Door te observeren stap je al even uit je angst en kun je er wellicht voor een moment naar kijken. En dat alleen al is een verandering.

Om de angst, pijn en onzekerheid te voelen is moed nodig, maar iets kan pas veranderen en los gelaten worden als we het erkennen en voelen.

De lessen die ik iedere keer weer met de paarden heb, is dat ik pas contact, verbinding met de ander kan hebben als ik contact met mijzelf heb. Contact maken en de onzekerheid/angst echt voelen, zonder daar iets mee te hoeven doen. Een les om te leren voelen en geen oordeel te hebben, het niet weg te rationaliseren, het niet groter en niet kleiner maken dan het is. Net zoals iedereen gehoord en gezien wil worden, is dat met onze gevoelens ook zo: die willen erkend worden en dan worden ze rustig(er).

Hoe hou ik stuur en leiding over mijzelf en zorg ik ervoor dat de angst mij niet regeert?

Ik heb een GRATIS ebook geschreven met de 7 lessen van wijsheid van de kudde: Van keihard werken naar ontspannen leiding geven.

Het is geschreven voor leidinggevenden. En dat ben jij. Jij bent leidinggevende over jouw leven.

Oefening: STAP 1

Stap 1: Breng je team in beeld (verkrijg inzicht)

Nu zul je denken: ik ben maar alleen, ik ben helemaal geen team. De werkelijkheid is dat jij allemaal delen in jezelf hebt die op verschillende momenten en situaties meer op de voor- of achtergrond treden en eigenlijk ook met elkaar samenwerken of met elkaar in conflict zijn.

Maak eens een tafelopstelling met jouw innerlijk team en zet daarbij de onzekerheden en angsten die jij hebt.

Ik heb het vorige week zelf ook weer gedaan en dat heeft mij rust, ontspanning en weer inzicht gegeven. Daardoor kwam er weer ruimte in mijn hoofd, kon ik weer helder denken, kon ik weer vanuit rust en wijsheid in actie komen en doen wat nu nodig is.

Download hier mijn GRATIS ebook en doe stap 1.

Ik ben benieuwd naar je ervaring. Laat het mij weten. En als je er over wil sparren meld je dan aan voor GRATIS eerste stap gesprek.