fbpx

Hoe ga jij met emoties om?

door | 0 Reacties

Degenen die mij al een tijdje volgen weten dat mijn intentie voor dit jaar is: mij goed voelen. Dat heeft alles te maken met emoties. Dat is waar de paarden mij keer op keer in spiegelen. Maar wat zijn emoties nu eigenlijk en hoe ga je er mee om? Hoe krijg je er wat grip op?

Wat zijn emoties?
Een emotie ontstaat door een gedachte die je hebt. Deze gedachte kan spontaan opkomen terwijl je over iets aan het nadenken of piekeren bent. Een gedachte kan ook ontstaan door iets wat je ziet, hoort, voelt of ruikt. Wat je ziet, hoort of waarneemt, kan je ook herinneren aan een situatie in het verleden. Je krijgt hierover dan een gedachte en zo ontstaat een gevoel of emotie. Die kan twee kanten op gaan: een positief of prettig gevoel, maar natuurlijk ook een naar of vervelend gevoel. Emoties zijn belangrijke signalen.

Elke emotie is een signaal van ons lichaam. Emoties zijn signalen van het onderbewuste. Emoties geven aan hoe je je voelt in bepaalde situaties. Ze geven je grenzen aan, geven aan wat belangrijk voor je is en wat de situatie voor jou betekent, hoe je over de dingen denkt en welke overtuigingen je hebt.

Elke emotie wil ons iets duidelijk maken, ons iets laten zien.

Contact hebben met je emoties, ze er laten zijn en echt te voelen is dus superbelangrijk. Elke emotie heeft een boodschap en het is belangrijk deze boodschap te ontdekken zodat je maatregelen kunt treffen. (= leiding nemen) Vaak zijn we geneigd om – met name de vervelende – emoties te onderdrukken. We willen ons namelijk niet naar voelen. Helaas laten emoties zich niet aan de kant zetten. Emoties blijven op de achtergrond altijd aanwezig en beïnvloeden onze gedachten, gedrag en daarmee de energie die we uitstralen. En dat wat we uitstralen krijgen we terug.

Als jij je emotie niet doorvoelt, dan stagneert deze energie in ons lichaam. Hierdoor zet jij jezelf op slot. Ik geloof dat onverwerkte emoties op een gegeven moment fysieke signalen in je lichaam geven. Weet dat een pure emotie nooit langer duurt dan een paar minuten, dan is het weer voorbij. Onderdruk je ze dan zorgt het op langere termijn voor problemen.  Hoe komt het dat je boos of geïrriteerd bent? Dat komt bijna altijd omdat je over een grens bent gegaan. Als jij beter weet wat je grens is, zodat je beter weet waarom je boos werd, dan kun je een volgende keer je grens beter aangeven.

E-motie = Energie in beweging


Emotie betekent dus letterlijk energie in beweging. Een emotie heeft altijd een beweging die je kunt voelen in je lichaam. Dit is wat de paarden iedere keer bij ons waarnemen: deze energie-beweging in ons lichaam, onze lichaamstaal, want paarden nemen veel beter waar dan wij. Bovendien: als de emoties loskomen, is dat een signaal dat de energie weer begint te stromen. Hoe fijn is dat.

Paarden voelen de beweging van de emotie.
Paarden voelen jouw lichaamstaal.
Daarom zullen paarden zo precies op ons reageren. Alsof ze onze gedachten kunnen lezen ….

Hoe zou het zijn meer leiding te hebben over je emoties? Ik help je graag en zie ernaar uit kennis met je te maken