fbpx

Hoe duidelijk is jouw communicatie?

door | 0 Reacties

Vragen versus bevelen en de variant ‘duidelijkheid’.

De leidinggevenden die ik coach lopen er vaak tegen aan dat de samenwerking met hun team niet soepel gaat en dat het team vaak niet of moeizaam in beweging komt. Mijn ervaring is dat het probleem vaak zit in de communicatie en de duidelijkheid daarvan. (Leiding nemen zonder dwingend te zijn.)

Ik merk dat de leidinggevenden die ik coach, niet vaak werken met de variant ‘duidelijkheid’. Ze vragen een opdracht uit te voeren en als het dan niet gedaan wordt, of er ontstaat over de opdracht een discussie, switchen ze vaak naar dwingend of bevelend handelen. Dit zie ik ook veel in de communicatie met mensen onderling gebeuren. Met duidelijkheid is veel winst te behalen.

Er is niets mis mee om een ander iets te vragen. Maar realiseer je wel dat je met vragen ruimte laat voor een keuze; de ander kan nee zeggen. Als dat je bedoeling is, is dat geen probleem. Als dat niet de bedoeling is, is het handiger en duidelijker voor de communicatie dat je niet die ruimte geeft.
Veel mensen vinden dit moeilijk, omdat ze niet dwingend of bevelend willen zijn. Dwingen of bevelen is meestal wel duidelijk, maar is niet bevorderlijk voor de relatie en samenwerking. Het wordt als niet prettig ervaren door de anderen en dan krijg je weerstand. De variant ‘duidelijkheid’, die daar tussenin zit, gebruiken we heel vaak niet.

Als voorbeeld bij de paarden:
Denk jij dat de leidende merrie aan haar kudde vraagt of ze mee gaan?
Nee, ze gaat. Punt.
Ze beveelt of dwingt ook niet, ze doet.

Dit vertaald naar de mens:
Vragende variant: “Ga je mee?”
Dwingende variant? “Meekomen!” (Hier zit vaak al frustratie in.) Het is wel duidelijk, maar wordt vaak niet als prettig ervaren.
Duidelijke variant? “We gaan.”

Dienend Leiderschap en duidelijke communicatie ontwikkelen?

Wil jij weten hoe duidelijk jou communicatie is? Wat je sterke en je zwakke punten zijn? Wil jij meer ontspannen communiceren en effectiever zijn dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden?

Ik help je graag

Dit doe ik met behulp van paarden en de wijsheid van de kudde. De paardenkudde is een beeldende metafoor voor een goed werkend team. Werken met de paarden is niet praten over, maar ervaren door. Het geeft je snel een eerlijk beeld van je sterke en zwakke punten als leider en de manier van communicatie.
Dit levert je in korte tijd meer inzicht op dan welke theorie of feedbackronde dan ook. Zo vergroot je je leiderschap, vooral op non-verbaal niveau. Zo bereik je sneller resultaat met minder moeite.

Zet de eerste stap nu!

Klik hier voor een GRATIS eerste stap gesprek t.w.v. €100,-