fbpx

Je lichaam is altijd hier en nu

door | 0 Reacties

Yesterday is history, tomorrow is a mystery and today is a gift; that’s why they call it the present (Eleanor Roosevelt)

Wat is het hier en nu en waarom is het zo belangrijk?

In het Engels heet het ‘in the present’, een prachtige dubbele betekenis, want ‘present’ betekent ook geschenk of cadeautje. Als je namelijk in het hier en nu bent, dan is er geen denken, maar rust in je hoofd.  Rust geeft vertrouwen en duidelijkheid, en samen vergroten ze het zelfvertrouwen.

Rust, vertrouwen en duidelijkheid: laten dat nu net de drie pijlers van goed leiderschap (over jezelf) zijn.

In het hier en nu zijn is belangrijk, omdat het het gevoel van rust en zelfvertrouwen vergroot. Het is een heldere staat van zijn die zo natuurlijk voor ons is. Als het zo natuurlijk is waarom is het dan voor veel mensen zo moeilijk?

Er is één ding dat je aandacht van het hier en nu af houdt en dat is: je denken. En wat zijn we verslaafd aan denken.

Denken is een belangrijk onderdeel van ons leven. We denken in de toekomst en in het verleden en we reizen met ons denken steeds heen en weer in de tijd.

Voorbeelden:

  • Plannen, want plannen is aandacht in de toekomstige tijd, net als zorgen maken.
  • Herinneren, want door te herinneren gaan we terug in de tijd en we kunnen sterke gevoelens voelen als we ons dingen herinneren die ons van streek hebben gemaakt.
  • Boos voelen, want boosheid is denken in het verleden.

We kunnen ook aan plezierige herinneringen terug denken, maar het punt blijft dat het onze aandacht weg haalt bij het hier en nu.

Hier en nu is een plaats van niet-denken oftewel rust in je hoofd. Rust in je hoofd geeft rust in je lijf. ONS LICHAAM IS ALTIJD HIER EN NU!

Er is een prachtige, eenvoudige oefening om onze geest volledig te focussen op ons lichaam.

STIL LICHAAM = STILLE GEEST / STIL HOOFD

 

OEFENING

Je geest kan zich niet op veel dingen tegelijk concentreren. Dus als je je op deze drie dingen concentreert, is er weinig kans dat je geest kan afdwalen naar het verleden of de toekomst. Je bent in het HIER EN NU.

Versie 1: Doe deze oefening voor 10 seconden.

1. Focus om je lichaam compleet stil te houden

Je hart en adem gaan vanzelf. Houd je ogen open. Focus je ogen op één punt (dat helpt je lichaam stil te houden).

2. Luister naar de geluiden om je heen

Houd je lichaam stil.

3. Voel de sensatie van aanraking

Je lichaam is stil, je luistert naar geluiden om je heen. Voel de druk van je voeten op de grond, voel je benen en billen op de stoel, voel het knijpen van je duim en wijsvinger tegen elkaar.

Kwamen er gedachtes? Er is een groot verschil tussen een gedachte en denken. Dit verschil begrijpen is een sleutel tot je in hier en nu zijn.

Hoe zit dit?

Stel je zit stil en je buurman maakt een geluid. Als je de focus op je lichaam houdt dan verdwijnt de gedachte weer.
Maar: als ik mij met die gedachte ga bezig houden en er over na ga denken, ‘wat is de buurman aan het doen?’, ‘hoelang zal hij bezig zijn?’ of ‘hij begint weer’, dan ben ik aan het over denken. Dit is het proces van denken en dat geeft een gevoel.

HIER EN NU is een neutrale stand van zijn.  Als er een gedachte komt, erken dat het oké is en focus je weer op je lichaam.

We gaan de oefening nog een keer doen nu voor 30 seconden. Genoeg tijd om gedachtes te laten komen.

Versie 2: Doe deze oefening voor 30 seconden.

1. Lichaam stil, ogen op één punt, luisteren en gevoel vanaanraking.
2. Erken de gedachte.
3. Keer terug naar 1: lichaam stil, luisteren en gevoel van aanraking.

Geef je zelf een cadeau!

Doe deze oefening minimaal vijf minuten per dag. Het gaat je leven verbeteren. En oefening baart kunst. He is een cadeau! Voor jezelf en je omgeving.

Ik doe dit vaak, mijn dieren vinden het super fijn als ik dit een tijdje doe. Dan komen ze bij me zitten of gaan in mijn buurt slapen. Dat is dan THE PRESENT die ik hun en mijzelf geef. Een ontspannen en stressvrij hoofd.