fbpx

Gewoontes koppelen

door | 0 Reacties

Verandering begint door je andere gewoontes eigen te maken. Het liefst wil je een makkelijke manier om nieuwe gewoontes te implementeren, zodat je die ook echt vol gaat houden. Het kan best lastig zijn om een nieuwe gewoonte tot een duurzame gewoonte te maken. Het kost tijd, volharding en consistentie om het te doen. Een van mijn doelen dit jaar is om mijn lijf sterker en flexibel te maken. De gewoonte om twee of drie keer per week naar de sportschool te gaan, zit er bij mij (nog) niet in. Maar ik heb iets bedacht om toch mijn doelen te halen: gewoontes koppelen.

  • Elke keer als ik tandenpoets, rek ik mijn kuiten en hamstrings.
  • Als ik naar de wc ga, doe ik daarna 20-40 squats.
  • Als het koffiepotje staat te pruttelen,doe ik 15 burpees.
  • Als ik fiets, doe ik ademhalingsoefeningen.
  • Als ik sta te koken, doe ik een balansoefening (even op één been gaan staan bijvoorbeeld)

Op deze manier maak ik er een gewoonte van om mijn spieren leniger en sterker te maken, zonder dat ik het gevoel heb dat ik ellenlange oefeningen heb te doen. Je kent het: erover nadenken of je gaat sporten, betekent al dat je het niet gaat doen. De gedachte
alleen al demotiveert mij.

Gewoontes koppelen werkt voor mij dus echt heel goed. Ik noem het wel mijn huis-,tuin- en keukenyoga.

Zo ben ik ook begonnen met journaling. Na de gewoonte van yoga in de ochtend (die gewoonte heb ik al heel lang en zit in mijn dagelijks ritme) schrijf ik mijn intentie van de dag op. Gewoon een paar regels, iedere dag opnieuw. Deze gewoonte heb ik gekoppeld aan het yoga doen. Dat zit er nu zo in, dat ik er niet meer over na hoef te denken: yoga en journaling gaan samen.

Kortom: gewoontes koppelen maken het je makkelijker om er echt een gewoonte van te maken. Het is een effectieve methode. Probeer het eens:

  1. Kies een gewoonte die je wilt implementeren.
  2. Kies iets wat je sowieso iedere dag doet.
  3. Verbind 1 en 2.
  4. Voeg je nieuwe gewoonte toe aan de handeling die je al deed: erna of tijdens.

Welke gewoontes ga jij koppelen? Ik ben benieuwd!