fbpx

Gewaar zijn versus focus. Leider versus volger

door | 0 Reacties

Je gewaar zijn van je teamleden is totaal iets anders dan met je aandacht bij de ander zijn. (Gefocust zijn op de ander.)

Wie is er met wie bezig?
Een leidende merrie van de kudde, is bezig met haar taak en geeft richting en tempo aan. Ze focust zich op de taak en is zich van haar omgeving en andere kudde leden gewaar. (Gewaar zijn doe je vanuit je ooghoeken, maar je focust dan niet. ) Ze vertrouwt erop dat het gewaar zijn van de kudde genoeg is en reageert/handelt mocht het nodig zijn.

Wie let er op wie? Let de leider op de volger of de volger op de leider?
Het antwoord is: De volger let op de leider. De leider is bezig met het uitdragen van de taak en geeft richting en tempo aan en bepaalt daardoor de kaders. Dit geeft duidelijkheid en dat is voor iedereen prettig.
Een goede leidinggevende is zich gewaar van zijn omgeving en reageert mocht dat nodig zijn.

Als jij als leidinggevende vaak in gedachte bij je team (de ander) bent en je afvraagt of je het wel goed doet, of ze het wel snappen en of ze het wel gaan doen, dan ben je dus meer bezig met je team, dan met het uitdragen van je taak. In dat geval heb je jezelf dus op volgpositie gezet, ben je leider af en heeft je team de leiding.

Ik kom dit iedere keer tegen bij de mensen die ik begeleid.

Er is een groot verschil tussen je gewaar zijn en de focus erop hebben.

Vertrouw jij op je gewaar zijn? Of focus je op anderen en blijf je controleren?

Dienend Leiderschap ontwikkelen?

Herken jij dat jij als leidinggevende vaak in gedachte bij je team (de ander) bezig bent. Wil jij weten hoe jij goed dienend leiderschap kan ontwikkelen? Wat je sterke en je zwakke punten zijn als leider? Wil jij meer ontspannen werken en effectiever zijn dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden?

Ik help je graag

Dit doe ik met behulp van paarden en de wijsheid van de kudde. De paardenkudde is een beeldende metafoor voor een goed werkend team. Werken met de paarden is niet praten over, maar ervaren door. Het geeft je snel een eerlijk beeld van je sterke en zwakke punten als leider.
Dit levert je in korte tijd meer inzicht op dan welke theorie of feedbackronde dan ook. Zo vergroot je je leiderschap, vooral op non-verbaal niveau. Zo bereik je sneller resultaat met minder moeite.

Zet de eerste stap nu!

Klik hier voor een GRATIS eerste stap gesprek t.w.v. €100,-