fbpx

Waar je op focust groeit. Waar je aandacht op gericht is, gaat je energie heen en wordt resultaat.

Deze les komt steeds weer terug en geldt voor alles. Nu ik mij daar meer en meer bewust van ben, vind ik het best confronterend wat voor impact dat heeft op mijn leven. Het mooie van dit inzicht is dat je elk moment weer kan kiezen welke gedachte je wilt denken en die herhaal je.

Waar geef jij in gedachten allemaal aandacht aan? Welke gedachten herhaal jij steeds in je hoofd? En geven die gedachten je een goed gevoel of juist stress?

Leiding nemen

Leiding nemen begint wat mij betreft met leiding nemen over jezelf. En waar ik meer en meer achter kom, is dat de les “waar je op focust groeit”,  misschien wel de allerbelangrijkste les is. Het geldt namelijk voor alles:

  • Focus ik op wat er niet goed gaat of op wat er wel goed gaat?
  • Focus ik op het probleem of op wat anders?
  • Focus ik op wat ik niet heb of wat ik allemaal wel heb?
  • Focus ik op de ander of op mijzelf?
  • Focus ik op wat ik niet wil of op dat wat ik wel wil?
  • Focus ik op wat niet goed voelt of wat wel goed voelt?
  • Focus ik op wat ik mis in mijn relatie of focus ik op wat er fijn is aan mijn relatie?
  • Focus ik op gedachten die mij stress geven of op gedachten die mij beter doen voelen?
  • Focus ik op het irritante geluid of bijvoorbeeld op mijn ademhaling?

Focus is als een spier die je kunt trainen, waardoor steeds opnieuw leiding neemt. Je leert te kiezen voor de gedachten die je helpen, waarmee je je focus verlegt. Een helpende meer neutrale gedachte reduceert de stress.

Machus

Paarden reageren op waar jij de focus / intentie / energie op richt. Mijn paard Machus is graag dicht bij je en dan heerlijk in je persoonlijke ruimte. Als ik niet superduidelijk ben en mijn persoonlijke ruimte niet goed aangeef (daar dus niet goed leiding over neem!), dan staat hij er gelijk in. Vaak doet hij dat niet op een subtiele manier, maar op zijn Machus’ : enthousiast, lomp en vaak ronduit onbehouwen. (Lees: hier ben ik en ik duw je aan de kant of trek mij los.) Mijn andere paard geeft het ook aan als mijn focus weg is, maar vaak op een subtielere wijze. Daar kom ik er nog wel mee weg en hoef ik niet zo aan de bak. Bij Machus zijn de consequenties groter. Met andere woorden, bij Machus zal ik duidelijk moeten zijn, wil ik een fijne ontspannen relatie en samenwerking met hem hebben.

Mijn lessen

Ik heb iedere dag les als ik bij Machus ben om mijn focus te trainen op dat wat ik wél wil. Wat ik wil voor mij en voor ons samen. Hij heeft mij al verschillende keren op zijn uitgesproken manier laten weten dat ik de focus kwijt was, dat ik  in gedachten afgeleid was. Ik kan je vertellen: dat is niet altijd leuk als een paard van 700 kg lomp tegen je aanduwt of zich los trekt. En als dat een aantal keer is gebeurd, dan ga je denken ‘als hij het maar niet weer doet’. Dus waar ligt je focus? Precies, bij die gedachte en dús doet hij het weer! Ik piekerde er thuis over, was geïrriteerd, soms oprecht boos, dacht na over wat er dus níet goed ging. Ik maakte, kortom, het probleem gróter: waar je aandacht aan geeft, groeit immers. Herken je dit?

Ik heb nu de keuze gemaakt om daar mee te stoppen. Ik geef de problemen zo weinig mogelijk aandacht. Ik focus mij op de oplossing of op iets anders.

Leermeester

Het voordeel van praktijkles met Machus is, dat de focusles elke dag weer aan de orde komt. Ik leer nu heel goed om de focus te hebben op wat ik wél wil, namelijk mijn persoonlijke ruimte. Daar kan ik nu steeds beter de focus op houden en blijvend leiding over nemen. Resultaat: Machus en ik kunnen ontspannen en op gepaste afstand samen zijn of lopen. Hij attendeert mij er iedere keer weer op als mijn focus verschoven is. Een betere leermeester is er niet. Nu zie ik hoe hij mij helpt om focus te houden en die te trainen. Ik word er steeds beter in en Machus, die is attenter en gevoeliger geworden. Dat is zijn ware aard en het doet onze relatie én samenwerking veel goed.

Ontspanning

Ook zo wordt het weer duidelijk: actie-reactie. Als jij de focus verlegt en een andere intentie uitstraalt, krijg je ook een andere reactie. Het is fijn te weten dat je op deze manier veel meer invloed hebt dan je je meestal bewust bent.

Wil jij ook meer focus en eindelijk de verandering waarmaken die je zou willen? Kijk eens naar mijn individuele ‘kies-je-koers-trajecten‘.

Als je die ontspanning en het leren sturen van je focus wilt ervaren, dan ben je van harte welkom op een van de komende masterclasses!