fbpx

Focus en leiderschap. Mijn grootste les van de paarden.

door | 0 Reacties

Kun jij ongestoord ergens aan werken zonder af te dwalen? Ben jij er bij met je gedachten als je een taak verricht? Hoe zit het met jouw focus?
Het is mijn eigen grootste les van de paarden geweest: (mijn gebrek aan) focus. Ik was regelmatig met mijn gedachten elders en daarmee verdween ook mijn aandacht. Paarden nemen dat letterlijk: als je er met je gedachten niet bij bent, dan ben jij er dus ook niet. En op zo’n moment gaan zij doen wat ze goeddunkt.
Je begrijpt dat er van samenwerking dan geen sprake kan zijn. Het was voor mij een confronterende les, zeker toen het mij duidelijk werd dat dit in mijn dagelijkse leven (ook buiten de paarden) veel gebeurde.

Alles draait om focus
We hebben meestal niet eens door hoeveel we in ons hoofd leven. Mijn paard Evert maakte me daarvan bewust. Als ik met Evert liep, kwam hij bijvoorbeeld heel gemakkelijk met me mee als ik door de duinen liep. Daar moest ik goed kijken waar ik mijn voeten neerzette, anders zou ik vallen. Evert liep niet aan een touw en kon alle kanten op, maar hij bleef als een hondje achter me aan lopen.
Heel anders was het bij het laatste stukje door de polder. Dat was een heel stuk rechtdoor met aan beide kanten sloten. Ik hoefde niet te kijken waar ik liep en ging dwalen in gedachten. Zodra de boodschappenlijstjes in mijn hoofd kwamen, vertrok Evert op eigen houtje naar stal. Mij alleen achterlatend.
Nu komt het goede nieuws: focus is als een spier. En spieren kun je trainen. Mijn focusspier heeft een veel groter uithoudingsvermogen dan voorheen. Ik heb het sneller door als ik afdwaal en mijn spier niet gebruik.

Herkennen en transformeren
Inmiddels gebeurt dat afdwalen in gedachten me minder vaak. Ik herken het sneller en kan het dan transformeren. Het draait om die erkenning: ‘O wacht, ik ben gespannen.’ Of: ‘Ik heb stress.’  Zodra je je ervan bewust bent, kun je er iets aan doen. Het zit immers zo: Verandering  =  Inzicht  +  Actie (VIA).
Een paard heeft geen oordeel over je emotie. Je mag best boos zijn of tot in je tenen gefrustreerd. Als je het erkent, mag het er zijn. Als je net doet of het er niet is, zend je twee boodschappen uit. En dat voelt een paard feilloos aan. Paarden zijn daardoor de ideale leermeesters.

Focus je op jezelf of op de ander?
Het is goed om te weten waar je focus ligt. Ben je reactief of proactief? Als je reactief bent, heb je vaak de focus op de ander. Ik zie dat tijdens de coaching met mijn paarden veel gebeuren: sommigen zijn veel bezig met wat het paard ervan zou vinden.
In gedachten zijn ze dan niet meer bezig met wat zij samen met het paard willen bereiken, maar zijn ze slechts bezig met het paard. En daarmee geven ze de leiding uit handen. Dat gebeurt dan in het ‘echte leven’ ook. Kijk maar naar leiders en volgers. In principe legt de volger de aandacht bij de leider. De leider heeft op zijn of haar beurt de focus op de taak.
In communicatie tussen mensen gebeurt precies hetzelfde. Geef jij de leiding uit handen? Dat hoeft niet erg te zijn, zolang je je er maar bewust van bent. Als je de leiding neemt over je focus ben je proactief. Let op: dat houdt meer in dan alleen ja zeggen tegen waar je graag aandacht aan besteedt. Het is ook nee zeggen tegen iets waar je hart níet ligt. En dat laatste is vaak veel moeilijker.
Afleiding en gedachtenspinsels houden je van die focus af. Het is van belang dat je teruggaat naar je doel, naar jezelf. En als je je zintuigen gebruikt – wat zie, ruik of hoor je? – dan kun je niet goed in je hoofd zitten. Die twee zaken, zintuigen en hoofd, gaan namelijk niet samen. Want hoe afgedwaald ook, door je zintuigen te gebruiken kom je weer in het hier en nu.

Herken jij wat hier boven staat en zou jij wel meer focus kunnen gebruiken. Doe GRATIS een Eerste-stap-sessie: een 1 op 1 coachingsgesprek via videobellen met mij.