fbpx

Een aangepast sabbatical

door | 0 Reacties

Wat vliegt de tijd! Ik ben al weer bijna 19 jaar terug op het eiland (Terschelling) en alweer 13 jaar volledig zelfstandig ondernemer. Als trainer/coach met paarden heb ik nog steeds de allerbeste baan die ik me kan voorstellen.

 

Stemmetjes

Maar soms, heel stilletjes op de achtergrond, hoor ik een stemmetje fluisteren: “Ik wil graag een sabbatical.” Dat stemmetje heb ik al een tijdje alleen gehoord, maar hoe dan? Daar zijn ze weer, die angstige gedachten die fluisteren:
“Maar je hebt geen financiële buffer.”
en
“Als je nu een pauze neemt, zou al je harde werk voor niets zijn geweest.”
en
“Juist nu je de vruchten van die inspanningen begint te plukken.”

Intussen wil het maar niet lukken om nieuwe initiatieven (een online training) van de grond te krijgen. Het voelt als dikke stroop en ik kan mezelf er niet toe zetten om eraan te werken. Dan komen de gedachten als: “Past dit wel bij mij? Wat moet ik dan wel doen? Hoe moet ik dat doen?” Deze gedachten en twijfels nemen veel ruimte in mijn hoofd in beslag. Daar baal ik van en ik ben er constant mee in gevecht. Ik vind dat ik harder moet werken en gewoon moet doorzetten. Maar steeds komen die gedachten weer terug: “Ik heb geen zin meer. Ik wil een sabbatical, even weg van verplichtingen en verantwoordelijkheden.”

 

Stappenplan

Het liefst zou ik even een pauze nemen, wat afstand nemen en een frisse blik werpen op mijn situatie. Dus: ik ga dat gewoon doen! Ik wil helderheid krijgen over wat ik mezelf opleg en of datgene wat ik denk dat moet, ook echt moet.

 • Stap 1. Erkenning van mijn gevoel:
  Ik voel me moe, heb geen zin en voel me lamlendig.
 • Stap 2. Uitspreken van mijn gevoel:
  Ik laat dit gevoel helemaal toe en spreek het hardop uit naar mezelf en mijn man. (Alleen dit al geeft me weer wat lucht.)
 • Stap 3. Doen waar ik energie van krijg:
  Ook al is het spannend, ik geef mezelf een aangepaste sabbatical.
 • Stap 4. Actie!
  Ik zeg al jaren dat ik weer eens drie weken achter elkaar vrij wil zijn (iets wat ik als zelfstandige niet durfde). We hadden in augustus twee weken gepland en een week erna stonden nog geen afspraken, dus ik heb er drie van gemaakt.

Nu heb ik actie ondernomen en ga ik ook daadwerkelijk weg van het eiland. Sterker nog: op het moment dat jullie dit lezen (juli 2023), ben ik heerlijk een weekje alleen aan het wandelen met mijn tent en hond. Geen schermen, geen sociale media, even helemaal uit. Een weekje alleen weg.

 

Aangepast sabbatical

Ik neem mijn aangepaste sabbatical tot 1 september. Dat betekent dat ik alleen de dingen doe waar ik energie van krijg. Laat dat nou grotendeels mijn werk zijn! Dus als je zin hebt, dan ben je deze zomer van harte welkom op Terschelling tussen 10 juli en 12 augustus voor de masterclass paardencoaching, individuele sessies, trajecten of misschien met een klein groepje.

Na 12 augustus ga ik drie weken weg. Alle andere randzaken pak ik pas weer op in september.

Vertel eens: heb jij wel eens een sabbatical genomen?