fbpx

Duidelijkheid voor rust en vertrouwen

door | 0 Reacties

In de trainingen en trajecten die ik geef aan mensen gaat het over:

  • leiding nemen
  • beter samenwerken
  • betere communicatie
  • stress verminderen
  • meer rust ervaren

Leiding nemen betekent iedere keer keuzes maken, want dat geeft duidelijkheid en dat geeft rust en vertrouwen. Wat bij iedereen voorkomt, is het thema leiding nemen over je leven. Leiding nemen betekent keuzes maken, want als de keuze gemaakt hebt,  is er weer duidelijkheid. Met duidelijkheid creëer je rust en vertrouwen.

Het zit vaak in de meest kleine huis-tuin-en-keukendingen; keuzes die je maakt, waarvan wellicht denkt dat het niet veel uit maakt. Een voorbeeld:

“Wat wil je drinken? “

“Maakt mij niet uit, doe maar wat.”

Dan ben je dus niet duidelijk en het maakt je vaak wel iets uit. Je hebt altijd, al is het minimaal, een lichte voorkeur. Door te antwoorden “maakt mij niet uit”, maak je geen keuze, blijft het onduidelijk en geef je de leiding uit handen. Dat is voor de vrager eigenlijk ook niet prettig, want die wil jou juist ter wille zijn. Leiding nemen betekent kiezen, steeds weer. Hoe vaak zeg jij “maakt niet uit”?

Als je niet kiest, blijf je wikken en wegen, blijf je nadenken over de voor- en nadelen. Je zit in je hoofd en dat geeft onrust en stress in je lijf. Natuurlijk is het zinvol om na te denken en daar soms even de tijd voor te nemen, maar doe het niet te lang want dan kost het je alleen maar energie. Met het gevaar dat er voor je gekozen wordt. Dat is niet erg als dat af en toe eens gebeurt, maar als dat vaak gebeurt heeft het wel degelijk consequenties.

Les van de paarden

Als ik bij mijn paarden in mijn hoofd zit, dan ben ik voor hen op dat moment letterlijk elders en ben ik leider af. Dus hoe sneller je kiest, hoe meer leiding je houdt en hoe meer rust je ervaart en hoe fijner dat voor de ander is.

Wat wil ik nu? Wat heb ik nodig? Wat vind ik fijn? 

Jezelf vaker de ik-vraag stellen maakt, dat je sneller keuzes maakt en duidelijker wordt. Dit is overigens niet een nare vorm van egoïsme, maar een gezond soort egoïsme. Duidelijkheid creëer je namelijk niet alleen voor jezelf, maar is ook prettig voor de ander.

 

Meer weten over hoe jij rust en vertrouwen kan creëren voor jezelf en jouw omgeving? Via de online training Van stresskip naar zenpaard geef ik je al mijn kennis mee om onder meer daarmee aan de slag te gaan. Online, dus thuis te volgen op vier dinsdagavonden in heen klein groepje. Er is veel ruimte voor persoonlijke inbreng én ik garandeer dat je dat je na deze online training beter inzicht hebt in je belemmerende patronen, dat je niet meer terug kan naar het oude en dat je een nieuwe beweging in gang hebt gezet. Dit levert je perspectief, energie, tijd en ontspanning op.