fbpx

De kracht van kleine stapjes

door | 0 Reacties

Wanneer je grootse dromen of doelen hebt, deel ze op in kleine stapjes. Deze les blijft als je werkt met paarden een hele belangrijke. Niet alleen voor de paarden, maar misschien nog wel veel meer voor mij en zeker ook voor de mensen die ik begeleid.
 
Mijn droom met Machus is om in vrijheid samen te kunnen wandelen en rijden. Dat betekent in mijn geval, voor wie niet bekend is met paarden: buiten los lopen en rijden zonder hoofdstel. Ik ben naar die doelen op weg, ik heb losgelaten wanneer dat bereikt moet zijn, ik geniet nu van de weg. Elk contact met Machus is dat mijn doel.
 
Waar ik erg tegen aan gelopen ben, is dat ik veel te grote stappen heb genomen. Hij snapte er niks van wat ik van hem vroeg. Het waren veel te grote stappen, terwijl ik dacht dat ik kleine stapjes zette. Dat heeft hij mij hardhandig en niet zo leuk duidelijk gemaakt; dat was nodig blijkbaar.
 
Dus ben ik weer helemaal begonnen bij af met korte sessies en kleine stapjes. De relatie, de ontspanning en rust is het allerbelangrijkst. Ik neem de tijd en vraag mijzelf steeds af: kan de stap nog kleiner? Want de neiging is al heel snel dat er al meerdere stapjes in zitten.
 
Onze band wordt nu steeds beter. Machus vindt het steeds leuker om samen iets te doen en kiest nu vaker voor mij dan voor de andere paardenvrienden om iets samen te gaan doen. Wat hij heel spannend vindt, want hij is heel graag in de buurt van zijn paardenvrienden. We zijn er dus nog niet, maar wel onderweg.
 
Maar!

Heel veel kleine stapjes worden één grote. In een ontspannen leerklimaat kun je beter waarnemen en heb je meer focus. Hoe meer je je proces opbouwt met kleine stappen des te makkelijker je het begrijpt en onthoudt. Hiermee word je fundament groter. Geef jezelf de tijd om te leren en te ontspannen.
 
5 voordelen van kleine stapjes
 
1. OVERZICHT
Kleine stapjes zijn te overzien, geven overzicht en dat geeft een gevoel van veiligheid. Kleine stapjes schrikken niet af. Het houd je makkelijke in actie.
 
2. SNEL
Kleine stapjes kun je in korte tijd doen. Maak een lijst van kleine stapjes en streep af. Het afstrepen maakt het inzichtelijk en houd je gemotiveerd.
 
3. FOCUS
Kleine stapjes geven focus, een doel en een richting. Je weet wat je moet doen en dat geeft duidelijkheid. Duidelijkheid geeft rust en vertrouwen.
 
4. INSPIREREND
Kleine stapjes zijn inspirerend. Ze geven een sterk gevoel van vooruitgang en bouwen zelfvertrouwen op met positieve energie. Een goed gevoel.
 
5. EFFECTIEF
Kleine stapjes hebben veel effect. Ze stapelen snel op tot iets groots, zonder dat ze veel moeite kosten.
 
Deze les met Machus gebruik ik dagelijks voor mijn andere doelen.
 
Stel jezelf de vraag:
 
Welke kleine stapjes kan ik zetten richting mijn doelen en verlangens?