fbpx

Angst en verlangen

door | 0 Reacties

Hoe hou jij regie over je angst?

Het is een vraag die in mijn coaching met de paarden vaak voor komt. Niet zo gek, want als het om de paarden gaat, is er vaak een concrete angst: namelijk die voor paarden … Tegelijk zit er vaak onder de angst een verlangen: ontspannen, dichtbij het paard willen zijn of het paard in rust kunnen aaien.

Verlangen en angst zijn twee kanten van dezelfde medaille.

Twee kanten van jou die beide waar zijn.

Dus hoe hou jij het stuur, de regie? Hoe zorg je ervoor dat de angst het niet overneemt, door bijvoorbeeld te gaan vermijden, te doemdenken of spanning in je lijf te houden? Want als de angst het overneemt, raakt jouw verlangen vaak ondergesneeuwd. Dan maak je je verlangen kleiner: ‘acht, zo belangrijk is het niet’ of ‘dat is niet voor mij weggelegd’.

Paardencoaching: een oplossing in de praktijk

Weet: je angst wil jou behoeden voor ongemak en gevaar. Je verlangen wil het tegenoverstelde. Deze oefening doe ik vaak met mijn coachees in de wei.

Ik vraag je waar je de angst in je lijf voelt en welk cijfer je het zou geven (tussen 0 en 10). Je gaat vervolgens in de wei staan en ik vraag je op welke afstand van het paard je je nog ontspannen voelt. Neem je plaats in. Dat is jouw plaats, daar begin je en ga je met beide, de angst én het verlangen, in gesprek. Tegen het verlangen zeg je ‘ik ben op weg naar de paarden’ en tegen je angst zeg je ‘ik weet wat ik doe en ik doe het op gepaste afstand’. Dan vraag ik een stap dichterbij het paard te gaan staan. Voel wat het met je doet. Neemt de angst toe? Vaak wel, voor een moment, maar als je dat even toelaat, wordt de angst minder. Dit kun je paar keer herhalen.

Binnen enkele minuten sta je bij het paard of de paarden. Je angst blijkt weg. Je verlangen is bereikt.

Wat gebeurt hier?

Je hebt actie ondernomen en je hebt beide kanten van de medaille serieus genomen, zonder dat een van beide de leiding heeft overgenomen. Je hebt zo vertrouwen gekregen, in korte tijd zelfs.

Gun jezelf deze middenweg in plaats van direct alles of niets. Je kunt dit altijd toepassen als je iets spannend vindt. Doe steeds een stapje of onderneem een (kleine) actie, die jou dichter bij je verlangen brengt.

Wil je dit eens in de praktijk proberen? Mocht je op Terschelling zijn in de kerstvakantie, ik heb nog enkele plaatsen voor een paardencoachingsessie.  En heel veel ruimte in 2024 natuurlijk!