fbpx

7 types van uitstellen (en hoe jij ze kunt omdraaien)

door | 0 Reacties

Ter motivatie en inspiratie een blog om het jaar met een glimlach te beginnen gaat het deze keer over uitstellen en luiheid.

Uitstelgedrag, of – maar dat klinkt zo negatief – luiheid, is iets waar we allemaal wel eens mee te maken hebben. Het kan ons tegenhouden om onze doelen te bereiken en ons productiever te voelen. Maar wist je dat er verschillende soorten ‘luiheid’ zijn? Hieronder zeven veelvoorkomende vormen van uitstelgedrag en tips over hoe je ze kunt omkeren.

1️⃣  Verwarring

“Ik weet niet wat te doen.”

Verwarring kan overweldigend zijn, vooral voor perfectionisten. Je wilt het perfect doen, maar je bent bang om te beginnen uit angst voor fouten. De truc is om gewoon te beginnen en te leren van de fouten onderweg. In actie komen is de eerste stap om uit deze vorm van lethargie te komen.

2️⃣ Neurotische angst

“Ik kan het niet.”

De stem van neurotische angst weerhoudt je ervan nieuwe dingen te proberen of uitdagingen aan te gaan. Denk terug aan de keren dat je iets nieuws hebt aangepakt en uiteindelijk succesvol was. Gebruik die herinneringen als motivatie om te beginnen en de angst te overwinnen.

3️⃣ Fixed mindset

“Ik ben bang dat het mislukt of dat ik stom lijk.”

Een vaste_mindset_maakt je bang voor fouten. Verander je denkwijze naar een groeimindset en begrijp dat fouten leermomenten zijn. Zeg tegen jezelf dat je fouten kunt maken en ervan kunt leren om zelfverzekerder te worden.

4️⃣ Lethargie

“Ik ben te moe, ik heb er geen energie voor.”

Deze stem liegt vaak. Probeer jezelf uit te dagen door te zeggen: “Nog één meer.” Het bevestigt aan jezelf en je geest dat je de energie hebt om de taak uit te voeren. Je zult merken dat je meer kunt dan je denkt.

5️⃣ Apathie

“Het kan me niets schelen, ik geef nergens om.”

Iedereen geeft ergens om, ook al lijkt het soms van niet. Ontdek wat je echt interesseert en werk daaraan, of gebruik het als beloning nadat je een taak van je lijst hebt afgerond. Het kan helpen om je enthousiasme terug te vinden.

6️⃣ Spijt

“Ik ben te oud, het is te laat.”

Het is nooit te laat om iets nieuws te beginnen. De beste tijd om te beginnen was misschien jaren geleden, maar de op een na beste tijd is nu. Laat de stem van spijt je niet tegenhouden. Begin vandaag nog met datgene waar je van droomt.

7️⃣ Identiteit

“Ik ben een lui persoon.”

Je woordkeuze heeft veel kracht. Als je jezelf identificeert als lui, zal je brein bewijs vinden om dat te bevestigen. Wees voorzichtig met de woorden die je over jezelf gebruikt. Herdefinieer je identiteit en zeg: “Ik ben gemotiveerd om mijn doelen te bereiken.”

Kom in actie

Kortom, we hebben allemaal te maken met verschillende vormen van uitstelgedrag, maar het goede nieuws is dat we ze kunnen overwinnen. Door bewust te zijn van deze stemmen en de juiste stappen te nemen om ze om te draaien, kun je productiever en succesvoller worden in wat je doet.
Onthoud dat actie de sleutel is om deze vormen van ‘luiheid’ te verslaan en je doelen te bereiken.

Duwtje voor jou!

En heb je een duwtje in de rug nodig? Neem het je niet voor, maar neem een besluit en kom in actie. Denk eens aan paardencoaching, een bijzonder heldere manier van coaching met mij en de paarden als jouw stok achter de deur of juist dat ene duwtje dat je nodig hebt.

Misschien is een van mijn coachingstrajecten wat voor jou?

Samen met de paarden help ik je graag!