fbpx

5 Stappen om onzekerheid de baas te zijn

door | 0 Reacties

Onzekerheid. We hebben er allemaal wel last van. De een wat meer dan de ander. Als je je regelmatig onzeker voelt, kan dat je flink belemmeren. Het uit zich vaak in situaties of dingen vermijden, je niet uitspreken, je terugtrekken en je niet laten zien zoals je echt bent.

Bij mijn paardencoaching komt dit thema altijd voorbij. Voor de meeste mensen is bij een wildvreemd,  loslopend paard van 700 kg in de wei staan en daar een opdracht mee uitvoeren, een nieuwe situatie. Dit roept bij vrijwel iedereen in eerste instantie onzekerheid op.

Als jij je onzekerheid wilt aanpakken, eindelijk eens de dingen wilt gaan doen waar je naar verlangt en je niet meer door je onzekerheid wilt laten belemmeren, dan is paardencoaching daar een uitstekend middel voor. Door met de paarden aan de gang te gaan, ga je aan direct aan de slag (=doen =actie). Niet alleen maar erover praten, want dan blijf je bij theorie en inzicht en dat alleen is niet genoeg voor verandering.

Want zoals jullie weten is mijn favoriete slogan:  VERANDERING = INZICHT + ACTIE

Door met de paarden aan de slag te gaan kun je gelijk leren én ervaren hoe je je minder onzeker kan voelen in nieuwe situaties. Het mooie is dat de paarden het effect daarvan direct aan je terug spiegelen.

 

Paardenmiddelen tegen onzekerheid

 

1. (H)erken je eigen onzekerheid

Hoe je je gedraagt als je je onzeker voelt, is bij iedereen anders. De een wordt druk, de ander trekt zich terug of klapt dicht.  Herken én erken de eerste signalen bij jezelf, dan ben je er sneller bij.

 

2. Blijf in het hier en nu

Als je je onzeker voelt, is de neiging om te gaan piekeren over het verleden of de toekomst groot. Dan zit je in je hoofd en ben je in gedachten elders. Als je elders bent, ben je op dat moment niet meer in leiding over het hier en nu en jezelf. Door bewust in het hier en nu te blijven zorg je dat je hoofd rustiger wordt en jij je zelfverzekerder voelt.

 

3. Blijf bij jezelf

Als we ons onzeker voelen, is de neiging om in gedachten bezig te zijn met de ander groot. Je gaat je dan afvragen wat de ander over je denkt, hoe de ander je over vindt komen etc. Als jij in gedachten bij de ander bent, ben je bij jezelf weg. Daardoor heb je de leiding voor dat moment over jezelf weggegeven. Door bewust bij jezelf te blijven en vragen aan jezelf te stellen, neem je leiding over jezelf en zul je je zelfverzekerder voelen.

4. Wees nieuwsgierig

Nieuwsgierigheid is een goeie tegenhanger van onzekerheid. Ga maar na: als je je onzeker voelt in een nieuwe situatie is de neiging om af te wachten en je af te sluiten groot. Ben je daarentegen nieuwsgierig (open), dan maak makkelijker contact en ga je op ontdekkingstocht.

 

5. Vier je succes

Waar jij je op focust, groeit. Als we onzeker zijn, is de neiging om wat niet goed ging en hoe onzeker we ons daarbij voelden beter te onthouden en in gedachten te herhalen groot. De focus is dan gericht op onzekerheid. Door de successen te vieren van situaties waar je je wel onzeker hebt gevoeld en toch resultaat behaald hebt, focus je je op het resultaat en het succes en dan ga je je steeds zekerder voelen.

 

Oefen en herhaal deze stappen en je zult je steeds rustiger en zekerder voelen.