fbpx

Paardencoaching met moeder en dochter van 9

door | 0 Reacties

Graag neem ik je mee in een recente coachingsessie.

Hoewel kinderen niet mijn primaire doelgroep zijn en 9 jaar wat aan de jonge kant is, sta ik altijd open voor een gesprek om te kijken of de paarden en ik iets kunnen betekenen. In dit geval besloten we het te proberen en het resultaat was prachtig.

De hulpvraag

De moeder vertelde dat haar dochter niet lekker in haar vel zat en onzeker was. Dit uitte zich in problemen met vriendinnen, mindere prestaties op school, en veel frustratie en verdriet thuis. Ze wilde op een luchtige manier iets leuks voor haar dochter doen en tegelijkertijd leren anders om te gaan met situaties.

De sessie
Bij aankomst in de wei had ik drie paarden en pony’s voor haar uitgezocht. We begonnen met een gesprek waarin ik haar vroeg wat ze lastig vond. Ze vertelde dat haar vriendinnetje vaak wilde bepalen wat ze gingen doen en dat ze dat niet altijd leuk vond. Toen ik vroeg of ze zelf wel eens zei wat zij wilde doen, bleef het stil.

Ik vroeg haar welk van de drie paarden haar vriendin zou kunnen zijn en ze koos pony Nelly. Vervolgens vroeg ik haar om naar Nelly toe te gaan en haar mee te nemen naar waar zij heen wilde. Aanvankelijk liep ze onzeker naar Nelly toe en bleef stil staan toen ze dichterbij kwam. Nelly toonde geen belangstelling. Ik vroeg haar of dit herkenbaar was in haar omgang met haar vriendinnetje en ze bevestigde dat.

Toen stelde ik voor dat ze eens heel enthousiast en vol energie naar Nelly zou toelopen en zeggen dat ze iets heel leuks gingen doen. Ze volgde mijn advies op en tot haar verbazing stopte Nelly met grazen en keek op. Ze deed het touw aan Nelly’s halster en liep richting waar ze heen wilde. Hoewel Nelly eerst wat tegenstribbelde, moedigde ik haar aan om bij haar enthousiasme te blijven. Uiteindelijk volgde Nelly haar zonder aarzeling.

Het resultaat
Na de sessie oefenden we dit gedrag met de andere twee paarden. Het meisje leerde dat als je je energie enthousiast houdt, je focust op wat je wilt uitdragen en je niet laat afleiden door de eerste aarzeling van de ander, je een totaal andere ervaring kunt hebben.

Ze ontdekte de kracht van haar eigen enthousiasme en focus.

Blij meisje
Twee dagen later kreeg ik een bericht van haar moeder. Het meisje had wat ze geleerd al kunnen toepassen: een keer met succes en een keer niet, maar ze vond het super. Bij thuiskomst had ze tegen haar vader gezegd: “Het was hartstikke leuk, moet jij ook doen!”

Conclusie

Paardencoaching biedt een unieke kans om op een praktische en ervaringsgerichte manier nieuwe vaardigheden te leren. Het is echt een krachtig hulpmiddel om zelfvertrouwen en focus te ontwikkelen, die je direct in de praktijk kunt toepassen.

Niet eindeloos praten en analyseren, maar ervaren. Of je nu een meisje van 9 of volwassen bent.

Je weet me te vinden voor een 1-op-1-sessie, een kennismaking tijdens de masterclass of zelfs een coachingstraject.

Vind je het spannend? Kijk dan even naar de online cursus: filmpjes en ander materiaal – inclusief praktijkvoorbeelden – over wat de paardenkudde jou kan leren.